Viime viikolla olin ensimmäistä kertaa paikan päällä Cannes Lionsissa – maailman tunnetuimmassa luovan alan ja markkinoinnin festivaalissa. Ohessa lyhyt kooste havainnoistani sekä ensikertalaisen vinkit festarikokemukseen. Jos olet joskus harkinnut osallistumista, tämä kannattanee lukaista läpi.
AI, AI, AI ja ihmisyys
Viikon aikana kirjainyhdistelmä AI putkahteli esiin koko ajan ja kaikkialla – keskusteluissa, puheenvuoroissa ja tarjoomassa. Tekoäly ei enää näyttäytynyt uutena taikasanana, vaan työkaluna, joka muuttaa ja tehostaa arjen tekemistä jokaisella ja kaiken aikaa. Useissa avauksissa korostettiin, että olemme jo siirtyneet vaiheeseen, jossa tekoäly on elimellinen osa markkinoinnin ja viestinnän prosesseja. Adoben tuotteistuksesta ja palveluista vastaava SVP Amit Ahuja kertoi, että suurten kansainvälisten kampanjoiden tuotantoa on onnistuttu lyhentämään 16 viikosta vain kahteen viikkoon – laadun kärsimättä. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, miten tekoäly tuo merkittävää tehokkuutta tekemiseen.
Yksi mieleenpainuvimmista AI-sovelluksista oli uusi palvelu, joka luo digitaalisia kaksosia haluttujen kohderyhmien edustajista. Näille kaksosille voidaan näyttää suunniteltua markkinointimateriaalia jo ennen lanseerausta ja pyytää heiltä palautetta, jopa käydä keskusteluja ja saada syvällistä psykograafista näkemystä. Valtaosassa puheenvuoroista tekoälyn suurimmaksi hyödyksi nähtiin sen kyky toimia ”rakettimoottorina”, joka tehostaa markkinoinnin jokaista vaihetta ja mahdollistaa kohderyhmien persoonallisemman lähestymisen. Samalla kuitenkin korostettiin ihmisyyttä: kun tekoäly kerran on jo täällä, mikä on sen ja meidän välinen työnjako? Vastaus saattaa löytyä Cannesin menestyneimmistä töistä. Niitä yhdisti yksi piirre: inhimillisyys, empatia ja se, että ne käsittelivät reaalimaailman asioita, eivätkä olleet vain mainoksia.
Polarisoituva maailma tarvitsee iloa
Monen suusta kuulin, että tämän vuoden Cannes oli kaupallisempi kuin aiemmat. Vaikka minulla ei ole vertailukohtaa, uskon sen. Vastuullisuusteemat olivat kyllä mukana, mutta eivät ehkä edellisvuosien tapaan pääosassa. Miksi näin? Haasteet, jotka liittyvät kestävyyteen, ilmastoon, biodiversiteettiin ja sosiaaliseen vastuuseen eivät ole kadonneet – päinvastoin. Oma analyysini asiasta tiivistyy Interpublicin Global Creative Advisorin, Susan Credleltä kuulemaani ajatukseen: ”In the age of polarisation, we need joy.”
Maailma repii meitä niin voimakkaasti eri suuntiin, että tarvitsemme positiivisia tarinoita yhdistämään meitä. Meillä on oltava yhteistä maaperää mihin rakentaa.
Vaikka vastuullisuus ei ollut virallisen festivaaliohjelman keskiössä kaiken aikaa, itselleni ei ollut vaikeaa täyttää kalenteria merkityksellisillä keskusteluilla aiheen ympärillä.
Kiitos siis upeista kohtaamisista kaikille siskoille ja veljille, joiden kanssa jaamme yhteisen näkemyksen siitä, että vastuullisuus kuuluu bisneksen (ja Cannesin) ytimeen:
Lucy Von Sturmer, Chris Verrijdt, Nicolás Ibarra Angotzi, Camila Pardo, Teemu Kontkanen, Riikka-Maria Lemminki, Jyrki Poutanen, Tapio Heikinheimo ja monet muut hienot ihmiset.
Arki Cannesissa
Jos mietit Cannesin matkaa ensi vuodelle, suosittelen lämpimästi toteuttamaan sen. Minulle reissu oli ammatillisesti erinomainen kokemus.
Cannes mielletään helposti luksuksen ja kalleuden tyyssijaksi, eikä aivan syyttä. Mutta kun on liikkeellä ajoissa, lennot ja majoitukset voivat olla yllättävän edullisia. Festivaalipassi on kallis investointi, mutta ei välttämätön. Joka päivälle löytyy takuuvarmasti kiinnostavaa ohjelmaa myös ilman virallista lippua. Jos olet Marketing Finlandin jäsen, pääset mukaan heidän järjestämään suomisisältöön, aamutilaisuuksiin ja saat vinkit, joiden avulla pääset osaksi festaria myös ilman festaripassia. Myös minä neuvon mielelläni – laita viestiä, jos suunnittelet ensi vuoden matkaa!
Jos haluat keskustella mistä tahansa yllä olevista teemoista tai koko matkasta, ollaan yhteydessä.
Ihanaa kesää! 🌞

Inspiroivia kohtaamisia: Thomas Kolster, Paula Harmaala, Teemu Kontkanen, Jani Halme, Rafael Rizuto, Chris Verrijdt