Yuval Noah Harari – tulevaisuuden työn tärkeimmät taidot

Vuodesta 2014 kertyneet NBF-kokemukseni olivat jo saamassa päätöksensä, kunnes julkistettiin vuoden 2022 puhujat. Yuval Noah Harari. Kun Harari saapuu Suomeen, niin onhan se koettava. Tietokirjojen supertähti on tekstiensä kautta vaikuttanut jo vuosien ajan ajatteluumme. Mutta mitä hänen vierailustaan jäi käteen?

1. Tulevaisuuden työn tärkeimmät taidot

Olemme jo varmasti tutustuneet jatkuvan oppimisen ajatukseen. Oli aika, jolloin oppiminen tapahtui nuoruudessa ja näitä opittuja taitoja käytettiin sitten, joskus vuosikymmentenkin ajan, työelämässä hyväksi. Harari maalasi konkreettisen kuvan kehittyvästä työelämästä ja sen vaatimuksista. Oppiminen on työuran aikana monesti tärkeämpää ja vaativampaa kuin varsinaisena opiskeluaikana.

Kehitystä kirittävä seikka on teknologian ja koneiden valtavan nopea kehitys. Koneet ovat yksinkertaisesti paljon parempia niin monissa ammateissa, ettei niitä vastaan ihminen voi kamppailla. Ihmisten on sopeuduttava ja hyödynnettävä ne inhimilliset vahvuudet, joilla on todellista arvoa. Esimerkkinä hän kertoi koneen oppivan hoitamaan papin ammatin perusasiat virheettömästi ja tehokkaasti, mutta me kohtaamme jatkossakin surumme ja ilomme mieluummin tuntevan olennon kanssa.

2. Teknologian kaksi puolta

Harari jatkoi kirjoissaan esittelemäänsä huolta teknologian kehittymisestä. Teknologian tarjoama helppouden houkutus on ihmiselle liikaa ja annamme huomiomme ylikansallisten suuryritysten palvelujen tyydytettäviksi. Historiallisesti työpaikkoja on aina korvattu koneilla, mutta uusia tehtäviä ihmisille on syntynyt tilalle. Tällä kertaa haasteen tuo teknologian riippumattomuus ihmisistä. Keinoälyn sääntelyyn on hänestä kiinnitettävä huomiota siinä missä ilmaston lämpenemiseenkin, ongelma on kaikille kansoille yhteinen.  

3. Homo Sapiens on tarinoinnin mestari

Heikko ja suhteellisen pieni ihmisapina kykeni nousemaan maapallon hallitsevaksi lajiksi yhteistyön ja tarinankerrontakyvyn avulla. Hararin viesti saa pohtimaan millaisia tarinoita me oikein kerromme.  

Olemme vastuussa omasta tarinastamme. Mihin me kuulumme ja mitä edustamme. Jos kyseessä on yritys tai yhteisö, on tarinan vaikutus – ja vastuu – sitä suurempi.

Kirjoittaja: Perttu Kouvalainen, Fabrikin toimitusjohtaja

Näin saat vastuullisuudesta brändillesi kestävän kilpailuedun – tutustu palveluumme.