B niin kuin Benefit – arvioi yrityksesi vastuullisuutta kokonaisvaltaisesti

Laitoimme toukokuun alussa hakemuksen vetämään B Corp -sertifikaatin saamiseksi. Toiveissamme on olla vielä tämän vuoden puolella yksi runsaan 5000 yrityksen maailmanlaajuisesta yhteisöstä.

Sitä ennen on kuitenkin suoriuduttava kunnialla poikkeuksellisen tiukalla kammalla koko liiketoimintaamme bisnesmallista henkilöstökulttuuriin ja yhteiskunnallisiin sekä ympäristövaikutuksiin läpikäyvästä arvioinnista. Saamme myös odottaa kiltisti vuoroamme. Patagonian, Ben & Jerry’sin, Danonen, Body Shopin ja muiden Certified B Corporation -yritysten kasvavaan joukkoon lähetettiin 2020–21 yli 6000 hakemusta. Vaatimaton 38 % nousu vuosiin 18–19, ja vauhti on vain kiihtynyt.

Vaikuttavuusarviointiin on nyt loistava työkalu

Mutta: sitäkin huimempi on luku hakemista edeltävän vaikuttavuusarvioinnin kohdalla. Vuoden 2020 alusta B Impact Assessment -työkaluun rekisteröityneiden määrä kasvoi 84 %. Pelkästään Euroopassa työkalun uusia käyttäjiä oli vuonna 2021 yli 14 000. B Corp -yhteisössä ei ole kyse sertifikaatista, vaan halusta kehittää omaa liiketoimintaa ja parantaa vastuullisuuden tasoa. 

Siihen arviointi antaa loistavan työkalun. Myös meille, vaikka luulimme miettineemme toimintamme vastuullisuutta jo joka suunnalta. Kokonaisvaltaisesti yrityksen toimintoja luotaavat kysymykset auttavat ymmärtämään mikä kaikki on mahdollista ja nostavat pintaan vahvuuksia sekä voimavaroja, joita aiemmin ei osannut ajatella. 

Kevään aikana olemme tehneet yrityksellemme esimerkiksi:

  • vastuullisuusstrategian (joka keskittyy vaikutuksiin)
  • strategian jalkauttamissuunnitelma eli kuinka konkreettisesti saamme aikaan positiiviseen vaikutuksen
  • tiedonkeruusuunnitelman asiakkaillemme ja työntekijöillemme
  • eettisen ohjeiston & monimuotoisuusohjelman

Pidämme sinut ajan tasalla siitä, kuinka integroitumisemme B Corp -yhteisöön etenee, ja mitä tästä seuraa jatkossa. Tähän joukkoon kuuluminen kiehtoo meitä sekä omamme että asiakkaidemme ja sidosryhmiemme näkökulmasta. Lupaamme jakaa kaiken matkalla oppimamme eteenpäin asiasta kiinnostuneille.

Jos olet kiinnostunut kevyesti testaamaan oman organisaatiosi vaikuttavuutta, löydät testin täältä.Jonna Ekroos

Viestintästrategi, B Leader*, Osakas